Sattuipas kerran, että meidän pieni villipeto Pira juoksi pihalla iloisesti kirmaten. Kauan hän juoksi koirakavereidensa kanssa yhdessä leikkien. Kunnes kuului kauhea volina, ulina ja kirkuminen.
Puun alta juoksee Pirre pieni kauheata vauhtia mamman jalkoihin kiinni. Mamma tarkasti tytön, ei mitää näkynyt.
Kunnes hiukka myöhemmin Pirre raukan silmä oli ihan turvonnut muodottomaksi. Rähmää tuli ja muutenkin tyttö näytti surkealta.
Mamma otti ja tilasi Pirrelle ajan lääkäriin.
Auto käynnistyi, nokka kohti lääkäriä viideksi, josko Pirre pian saisi helpotusta silmään?
Lääkärissä oli täti joka alkoi heti tutkimaan vahingot. Kuului tätin suusta, onpas se paha, pitääköhän teidän heti mennä Akuuttiin... Onko tämä puhki?
Ei ollut puhki ei, turvonnut kyllä kamalasti. Pira pieni sai paljon rauhoittavaa ja painui unten maille.
Täti alkoi tutkia sarveiskalvoa. Sieltä ehkä pieni haava löytyi. Varmaksi ei voinut sanoa kun kerta toinen nukutettiin niin silmämunat kääntyi ylös, ja täti ei nähnyt niitä tarpeeksi tutkia.
Täti sanoi että joku tylppä esine siihen on osunut..
Hän myös antoi paljon lääkettä, erilaisia putkiloita silmään ja kipuun..
Olimme valmiit tällä erää. Täti alkoi etsiä herätys piikkiä, katsoi laukusta, katsoi hyllyltä ja tonki joka paikkaa. Ei vain löytynyt. Noh, haittaako tuo olihan meillä pitkä ajomatka vielä edessä kotiin. Tunnin jopa. Antoi kotiohjeet ja käski maanantaiksi varata ajan silmäspesialistille Akuuttiin. Näillä mennään.

Potilaskertomus:
Silmä rähmi runsaasti ja vilkkuluomi sekä konjuktiiva olivat erittäin turvoksissa ja punaiset. Sarveiskalvo oli sinertävän näköinen, mikä on merkki turvotuksesta. Koko sairveiskalvoa ei pystytty tutkimaan, koska koira rauhoitettiin ja silmä kääntyi pois päin. Pupilla reagoi valoon, mutta oli melko pieni, mikä voi olla merkki koko silmän tulehduksesta eli uveiitista.